Zakaj "težimo", da morajo biti pokrovi posod za odpadke zaprti?

Posode in zabojniki, v katerih zbiramo odpadke, imajo pokrove z razlogom. Če namreč pokrov posode ni zaprt, lahko veter raztrosi odpadke po okolici, odpadki pa privabijo različne glodavce. Prav na to težavo nas v zadnjem času opozarjajo naši uporabniki, ko gre za zabojnike na ekoloških otokih oz. zbiralnicah. Zato je pomembno, da pri odlaganju odpadkov v posode ali zabojnike upoštevamo nekaj osnovnih pravil:

  • pokrov posode ali zabojnika naj bo zaprt, saj tako preprečimo onesnaževanje širše okolice, hkrati pa tudi glodavcem ne dajemo povoda, da se zadržujejo v bližini naseljenega območja;
  • zabojniki za papir, embalažo in steklo imajo režo. Ta reža določna velikost odpadka, ki ga lahko odložimo v zabojnik. Odpadki, ki so sicer po naravi papir, steklo ali embalaža, presegajo pa velikost reže, sodijo na zbirni center, kjer jih oddate brezplačno. V Mariboru imamo dva zbirna centra — na Plinarniški v Melju in na Lahovi na Teznu. Odprta sta od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, ob sobotah med 8. in 15. uro.
  • odpadkov ne odlagamo zraven posod — s takšnim početjem namreč spet privabljamo glodavce. Če je zabojnik na ekološkem otoku poln, se odpeljemo približno 150 metrov naprej, kjer zagotovo najdemo nov ekološki otok in če zabojniki niso polni, odpadke odložimo tja. Seveda se lahko takoj odpravimo tudi v zbirni center, kjer je prostora za odpadke zmeraj dovolj.

 

Če bi se vsi uporabniki držali teh nekaj preprostih pravil, bi bilo sobivanje z odpadki, ki jih ustvarja vsak od nas, veliko prijetneje. Bodite uvidevni do vaših soobčanov in tudi ko gre za odpadke, pomislite na druge.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.