Zakaj imajo nekatere posode odprtine in zaklenjen pokrov?

Na zbiralnicah oz. ekoloških otokih najdemo posode, ki imajo moder ali rdeč pokrov in v katerih zbiramo odpadni papir, posode, ki imajo rumen pokrov in v katerih zbiramo odpadno embalažo ter posode, ki imajo bel ali zelen pokrov in v katerih zbiramo odpadno steklo. Ste opazili, da imajo vse te posode tudi reže oz. odprtine, njihovi pokrovi pa so praviloma zaklenjeni? Zakaj je temu tako? Zbiralnice oz. ekološki otoki so namenjeni zbiranju drobnih gospodinjskih odpadkov v obliki papirja, embalaže in stekla. Niso pa namenjeni večjim kosom, na primer večjim škatlam, kosom stiroporja … Zato je na posodi reža oz. odprtina, ki nam pove, kako velik odpadek je še primeren za odlaganje na zbiralnici. Če imate odpadek, ki presega velikost reže, potem mu je mesto v zbirnem centru.

 

Prepogosto se namreč dogaja, da posamezniki v posodo, ki je namenjena ločenemu zbiranju odpadnega papirja, odložijo večjo škatlo, ki je ne zložijo, ampak kar v naravni obliki odvržejo v posodo za odpadni papir. Na tak način pa se posoda hitro napolni. Podobno velja za embalažo. Če plastenk in pločevink ne stiskamo, je posoda za embalažo hitro polna in daje vtis, da je ne praznimo dovolj pogosto. Odvoze z zbiralnic izvajamo vsak teden, ponekod, na najbolj obremenjenih lokacijah embalažo praznimo celo dvakrat tedensko. Zavedati pa se moramo svoje odgovornosti, ki jo pri ravnanju z odpadki nosimo. Kako bomo kot posameznik ravnali z odpadki, ni odvisno od Snage, ampak od nas samih. Če bomo spoštovali pravila, potem bodo tudi ekološki otoki oz. zbiralnice urejene in čiste.

 

In še ta informacija: v zbirnih centrih sprejemamo vse vrste odpadkov, povečini so za predajo brezplačni. To pomeni, da na zbirnih centrih brezplačno predajate papir, karton, embalažo, zeleni obrez, odpadno električno in elektronsko opremo, kosovne odpadke, odpadna jedilna olja, pnevmatike brez platišč. V Mariboru imamo dva zbirna centra, in sicer na Plinarniški ulici v Melju in na Lahovi ulici na Teznu. Odprta sta od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, ob sobotah med 8. in 15. uro.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.