Poostren nadzor na zbiralnicah in kazni za kršitelje

V sodelovanju z Mestno občino Maribor in Medobčinskim inšpektoratom smo danes izvedli akcijo poostrenega nadzora ločevanja odpadkov na zbiralnicah oziroma ekoloških otokih, kot jim prav tako radi rečemo. Izbrali smo lokacijo na Teznu, ki je znana po tem, da se predvsem čez vikend na njej nabere ogromno odpadkov, ki niso ne papir ne embalaža, kaj šele steklo. Danes ob 10. uri nas je ob posodah pričakal kup odpadkov, med katerimi smo našli televizor, kavni aparat, plastične lončke za rože in seveda — mešane komunalne odpadke. V vsega 30 minutah brskanja po odpadkih, ki so ležali ob posodah, smo našli kršitelje, zoper katere bo sprožen prekrškovni postopek, zagrožena kazen za nepravilno ločevanje odpadkov pa znaša v Mariboru od 100 do 1.000 €.

 

Nadzor nad ločevanjem odpadkov bomo nadaljevali. Ne samo Medobčinski inšpektorat, tudi mi kot izvajalec javne službe lahko opozarjamo na to, da ne ločujete ustrezno, zato je potrebno jemati resno tudi naša opozorila, ki vas običajno pričakajo na posodah v vašem gospodinjstvu. Če gre namreč za ponavljajočo se kršitev predpisov, o tem obvestimo Medobčinski inšpektorat, ki sproži prekrškovni postopek.

 

V naslednjih tednih bomo predstavili še druge aktivnosti, za katere želimo, da posameznike, ki z odpadki, ki ne sodijo na zbiralnice, onesnažujejo te lokacije, odvrnejo od neodgovornega početja. V Mariboru v povprečju zberemo 2.000 ton mešanih komunalnih odpadkov na mesec, od tega najdemo 7 ton mešanih komunalnih odpadkov prav na zbiralnicah, kjer se ti odpadki NE zbirajo.

 

Ob tem naj še enkrat opozorimo, da so za vse odpadke, ki nastajajo v gospodinjstvih, tudi za tiste, ki nastajajo občasno in redko, na voljo zbirni centri. V Mariboru imamo 2 — na Plinarniški ulici v Melju in na Lahovi ulici na Teznu. Odprta sta od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro, ob sobotah pa med 8. in 15. uro. Kosovne odpadke, zeleni obrez, električno in elektronsko opremo, embalažo, papir, steklo, pnevmatike brez platišč, les, baterije, akumulatorji, odpadna jedilna olja … vse to so odpadki, ki jih na zbirni center kot občan predajate brezplačno.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.