Okoljski teden nagovarja tudi VAS

Ob letošnjem svetovnem dnevu Zemlje, ki ga bomo obeležili prihodnjo soboto, 20. aprila, pripravljamo okoljski teden, ki se bo odvijal v razstavišču Urban, nasproti Prve gimnazije v centru mesta. Od ponedeljka do petka pripravljamo zanimiv program za vse starostne skupine. Prvič bomo javnosti predstavili mini Center za pripravo sekundarnih surovin, maketo, ki ponazarja, kako potujejo mešani komunalni odpadki po sortirnih linijah in katere sortirane odpadke ob zaključku poti vsakega odpadka zapakiramo v bale, ki čakajo na prevzemnika. Obiskovalci bodo izvedeli, kaj se zgodi z odpadki, ki jih odložijo v črno posodo, kateri odpadki so še uporabni in kaj se zgodi s tistimi, ki nimajo nobene ponovne uporabne vrednosti.

 

V veselje najmlajšim obiskovalcem prirejamo zaključno razstavo letošnjega natečaja vrtcev iz občin, v katerih izvajamo javno službo ravnanja z odpadki. Otroke smo postavili pred izziv oblikovanja pametnih eko kartončkov, na katere so zapisali koristne nasvete za vsakodnevno odgovorno ravnanje z odpadki – seveda skozi otroške oči. Ideje pa so še kako koristne tudi za odrasle. Za zabavo pa bo najmlajše obiskala tudi naša maskota, eko frajer Duško.

 

V sredo, 17. aprila, ob 17. uri v okviru okoljskega tedna in v sklopu evropskega projekta WINPOL organiziramo okroglo mizo z naslovom Prihodnost ravnanja z odpadki v Mariboru, na kateri bomo predstavili naše načrte, tudi po tem, ko bo zbiranje odpadne embalaže od vrat, torej neposredno iz gospodinjstva, postalo obvezno. Kakšne zbiralnice oz. ekološke otoke načrtujemo v Mariboru in kako bo nova podoba pripomogla k večji urejenosti lokacij zbiralnic? Primer dobre prakse uvajanja pametnega sistema zbiranja nam bo predstavil Igor Petek iz ljubljanske Snage.

 

Okoljski teden se bo v razstavišču Urban odvijal v ponedeljek in sredo med 10. in 18. uro, v torek, četrtek in petek pa bomo z vami odkrivali zanimiv svet ravnanja z odpadki med 10. in 14. uro.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.