
Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani
Danes, 29. septembra, že tretje leto zapored obeležujemo Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani.
Zmanjševanje izgub hrane in njenih odpadkov je v današnjem svetu izjemnega pomena, saj lakota prizadene vedno več ljudi, ob tem pa narašča tudi količina užitne hrane, ki je zavržena.
Ta dan je tako priložnost, da ga še posebej posvetimo smotrnemu ravnanju s hrano.
Po raziskavah se kar 10% vse hrane zavrže zaradi nerazumevanja potrošnikov o rokih glede uporabe živil – porabiti do in uporabno (najmanj) do. V ta namen je dobro vedeti:
»Porabiti do« označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo. Rok »porabiti do« je naveden na hitro pokvarljivih živilih, kot so sveže ribe, sveže meso, mlečni in delikatesni izdelki. Hitro pokvarljiva živila morajo biti nujno shranjena v skladu z navodili na embalaži. Po odprtju jih je potrebno čimprej vrniti v hladilnik.
»Uporabno (najmanj) do« označuje datum, do katerega živila ohranijo pričakovano kakovost. Živila so tudi po tem datumu varna za uporabo, če se upošteva navodila za shranjevanje in embalaža ni poškodovana, vendar lahko začnejo izgubljati okus in teksturo. Tak rok je običajno naveden na številnih ohlajenih, zamrznjenih, posušenih in konzerviranih živilih. Po navedenem datumu moramo živilo pred uporabo dobro pregledati, povohati ali poskusiti.
Vsak od nas doma letno zavrže povprečno 68 kg hrane, kar je več kot teža povprečnega človeka.
Nasveti, ki so nam lahko v pomoč pri zmanjševanju zavržene hrane:
- Načrtujmo obroke in skuhajmo toliko, kot bomo pojedli - pri načrtovanju preverimo, kaj imamo v hladilniku in shrambi na zalogi, preverimo roke uporabe.
- V trgovino pojdimo z nakupovalnim seznamom - tako bomo kupili tista živila, ki je zares potrebujemo.
- Ne kupujmo večje količine živil samo zato, ker so v akciji - kupujmo le takšno količino živil, ki jo potrebujemo, saj so prav prevelike zaloge pogosto razlog zavrženih živil s pretečenim rokom uporabe.
- Shranimo in porabimo ostanke hrane - ostanke obrokov primerno shranimo in jih porabimo naslednji dan; poznamo tudi številne recepte s katerimi lahko pripraimo čudovite jedi iz ostankov hrane.
- Živila zamrznimo ali predelajmo - v primeru večjih količin živila zamrznimo, sadje in zelenjavo lahko predelamo v različne juhe, kompote, omake, marmelade in ostale vrste vložnin.
- Spremljajmo rok uporabe - že pri nakupu preverimo roke uporabe živil in kupimo živila z daljšim rokom uporabe, če jih ne nameravamo hitro porabiti.
- Naučimo se pravilno shranjevati živila - v hladilniku in shrambi naložimo živila s krajšim rokom uporabe na vidna mesta, da jih bomo pravočasno porabili.
Spremenimo svoje nakupovalne navade in navade ravnanja s hrano. Naš planet nam bo za to hvaležen.
BODIMO MODRI, OHRANIMO ZELENO IN OSTANIMO ZDRAVI!