Kam z odpadki, ki nastajajo v gospodinjstvu?

V gospodinjstvih nastajajo tudi odpadki, ki ne sodijo v črno posodo za mešane komunalne odpadke ali rjavo posodo za biološke odpadke. Spomnite se, ko ste nazadnje kupili kakšen večji ali manjši gospodinjski aparat in ste se spraševali, kako tako veliko škatlo embalaže stlačiti v posodo z rdečim oz. modrim pokrovom. Takšna večja embalaža sploh ne sodi na zbiralnico ali ekološki otok, kjer ločeno zbiramo papir, embalažo in steklo, ampak vsi večji kosi sodijo v zbirni center. V Mariboru imamo dva zbirna centra, in sicer na Plinarniški ulici v Melju in na Lahovi na Teznu. V zbirnem centru sprejemamo tudi odpadke, ki v gospodinjstvih nastajajo občasno, običajno ob čistilnih akcijah. To so kosovni odpadki (pohištvo, omare, sanitarna oprema — umivalniki, pipe ...), električna in elektronska oprema (odslužene hladilnike, televizorje, mikrovalovne pečice ...), celoten seznam odpadkov, ki jih sprememamo na zbirnih centrih pa najdete tukaj. Pomembno je tudi vedeti, da večino odpadkov, ki v gospodinjstvih nastajajo občasno, sprejemamo v zbirnem centru brezplačno. Katere odpadke je potrebno plačati, pa si lahko pogledate na tej povezavi, kjer najdete cenike po posameznih občinah.

 

Prav tako velja opozoriti, da ima vsako gospodinjstvo, ki je vključeno v sistem ravnanja z odpadki, možnost, da enkrat na leto naroči odvoz 2 kubičnih metrov kosovnih odpadkov, ki jih odpeljemo brezplačno. Pomembno je, da na dan dogovorjenega odvoza nastavite zares samo kosovne odpadke, saj odpadkov, ki ne sodijo v to kategorijo ne odpeljemo in se lahko znova pojavi slaba volja, zakaj jih nismo odpeljali. Kako naročiti odvoz kosovnih odpadkov? Na tej povezavi izpolnite naročilnico in jo posredujete prek elektronske pošte na naslov info@snaga-mb.si. Tako je najhitreje, seveda pa lahko naročilnico oddate tudi v naši informacijski pisarni v času uradnih ur, to je od ponedeljka do petka med 8. in 9:30 ter med 10. in 14. uro. Na kontaktno številko, ki jo zapišete na naročilnico, vas obvestimo o terminu odvoza.

 

Ravnanje z odpadki, tudi takšnimi, ki nastajajo zgolj občasno, je torej povsem preprosto, če vemo, kam jih lahko odpeljemo. In potem tudi prizorov s spodnje slike več ne bomo doživljali tako pogosto.

 

Foto: Igor Napast, Večer

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.