Zbiralnice ali ekološki otoki so naša skupna last - tudi za uporabo

V zadnjem času se na nas pogosto obračajo uporabniki iz Maribora in sprašujejo, katera zbiralnica, ki ji v žargonu rečemo tudi ekološki otok, torej mesto, kjer ločeno zbiramo papir, embalažo in steklo, pripada njim. Odgovor je preprost. Vsaka od 1.100 nameščenih zbiralnic v Mariboru je last nas vseh, torej vseh Mariborčanov, zato tudi lahko uporabljamo vse.

 

V praksi sicer res velja, da papir, embalažo in steklo redno nosimo na določeno zbiralnico, ki je najbližje našemu stanovanju, kjer ti odpadki nastajajo, a uporabljamo lahko katero koli zbiralnico v Mariboru. Pomembno je samo, da ostanemo znotraj občine, v kateri bivamo. Torej odpadkov iz Maribora ne smemo nositi npr. na zbiralnice v Pesnico ali Starše. Zakaj? Ker ravnanje s temi ločeno zbranimi odpadki na zbiralnicah (torej obdelavo in odstranjevanje) plačujemo s položnico in prek črne posode, cene pa so iz občine v občino drugačne. Na ceno vpliva tudi količina zbranih odpadkov v določeni občini in volumen vseh črnih posod v tej isti občini.

 

Zato velja kot pribito, kar ponavljamo že dolgo — ni res, da ustvarimo manj odpadkov. Odpadkov je zmeraj več, zaradi dobrega ločenega zbiranja pa jih zberemo v različnih posodah, velik delež celotne količine odpade na zbiralnice, kjer v Mariboru ločeno zbiramo papir, embalažo in steklo. Vseeno pa moramo plačati tudi obdelavo in odstranjevanje teh, ločeno zbranih odpadkov. Zakonodaja predpisuje, da jih plačamo skozi črno posodo. Ni najbolj logično, je pa z zakonom in predpisom tako določeno.

 

Če se torej sprehajate po Mariboru in pod roko nosite časopis, ki ste ga že prebrali in vam predstavlja odpadek … Odložite ga lahko na prvi zbiralnici, ki vam prečka pot. Pa če stoji ob bloku, ob gostinskem lokalu ali pa gre za zbiralnico, ki je najbližja vašemu domu. Vsem, ki uporabljate zbiralnice in dosledno ločujete nastale odpadke, se zahvaljujemo, da z nami delite skrb za čisto in zdravo okolje ter da tudi vi mislite na bolj zelen jutri. Vsi zagotovo nikoli ne bodo ločevali dosledno. Ampak šteje vsak. Vsak je lahko sprememba, za katero bomo, glede na naš mačehovski odnos do narave in njenih virov, že jutri hvaležni.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.