Vsak Martin je ustvaril pol kilograma odpadkov

Ko se mošt spremeni v vino in se proslavljanje konča, stopijo v akcijo naše ekipe, ki so zadolžene za čiščenje glavnega prizorišča največjega Martinovanja v Sloveniji. Na Trgu Leona Štuklja smo letos, kljub predpisani povratni embalaži na javnih prireditvah v Mariboru, zbrali 4.500 kilogramov odpadkov. To pomeni, da je vsak obiskovalec ustvaril skoraj pol kilograma odpadkov. Številke že nekaj let ostajajo približno enake, kar pomeni, da se nas odgovorno ravnanje z odpadki na javnih prireditvah ne dotakne preveč.

 

Kaj lahko že na silvestrovanju storimo drugače?

  • Gostinci se držijo predpisov, ki zaukazujejo uporabo povratnih kozarcev, ki jih je mogoče oprati in ponovno uporabiti.
  • Na prireditveni prostor ne nosimo plastičnih lončkov, če prinesemo embalažo s seboj, naj bo takšna, ki jo lahko uporabimo večkrat.
  • Namesto plastičnih uporabljajmo steklene steklenice.
  • Za odstranjevanje odpadkov uporabljamo koše za odpadke, ki jih je zmeraj dovolj. Odpadki ne sodijo na tla.

 

Razviti moramo zavedanje, da mora vsak papirček, ki ga odvržemo, nekdo za nami pobrati, da lahko govorimo o čistem in urejenem mestu. A smo res takšni packi, da mora nekdo nenehno pospravljati za nami? Na tem novembrskem izpitu smo torej padli, kako se bomo odrezali na decembrskem, pa vas bomo obvestili v prvih dneh novega leta.

ODVOZ LOČENO ZBRANIH FRAKCIJ - MESTNA OBČINA MARIBOR

1.Vpišite vaš naslov

V okence za vnos naslova vpišite vaš naslov in izberite željeno ulico.

1.Poiščite ikono

Poiščite zeleno ikono s številko v bližini vašega naslova.

3. Prenesite urnik

Kliknite na ikono in prenesel se vam bo urnik v PDF formatu.